Tapolca, Diszel, Agár-tető, A MINDENES - 35km

Tapolcáról az Agár-tető felé egy lazább 35 km - könnyű útvonal, 420m szinttel, 4x geoláda

Az igazi kupleráj, bocsánat, a mindenes.

Megvolt már tavasszal, nyáron ősszel és télen is. A gyakori a gyors, a sportos, a linken szereplő útvonal is ezt ábrázolja, ha épp másfél órám van combot gyilkolni és még kedvem is akad ez beválik. Az útvonal univezálisságát az adja, hogy javarészt széles murvás erdészeti úton halad, ezért minden évszakban járható még esős idő után is vagy akár éjszaka lámpával is. Bár a bejelölt útvonal kihagy több látnivalót, de a térképen jelölve van mit érdemes még megnézni, könnyen be lehet iktatni némi kitérővel. Ezért a leírásban három verziót részletezünk.

 A városból kényelmes bemelegítés a nem túl zsúfolt bringaúton Diszelig és ott hajrá be az erdőbe, pár kilométer után kezd emelkedni és egy jó darabig abba sem hagyja. Panoráma is akad az emelkedő közben pár helyről, ahol már nincs ott forrásokat találhatunk az erdészeti úton kitáblázva, némelyiknél kis pihenővel megfűszerezve (a gyors 90 perces kalandba nem fér bele a nézelődés).

  1. A vertikális méterek leküzdésének kétharmadánál van egy hármas elágazás a rövid kör bal felé fordul ez Sáskán ér ki útba ejtve egy kolostorromot és egy forrást is egy technikásabb lefelével az Embör-kő szikláig, éjszaka lámpával nem ajánlom azt a murván érdemes továbbhajtani A murvás lejtmenetes verzió van a térképen jelölve és a letölthető a útvonal fájlban is ez található.  A csillagfényes túra sem hálátlan, megéri hallgatni a murvasercegést, ráadásul egy balra ívelő kanyarban előbújnak Tapolca fényei és némi Balaton is, pazar! 

  2. Ha a hármasnál a jobbot választjuk elérhetünk a Magáz elágazóig (térképen a magház és egyéb pontok jelölve) itt balra 1-1,5km és egy kis házikós szalonnasütős pihenő vár minket, továbbmenet a nagyon elszántak a piros jelzésen ismét balost vehetnek és a korábban említett kolostorromhoz érnek ebben lesz séta, nem is kevés. Ha egyenesen osonunk a Zsivány-völgybe érünk, ott egy kis barlangot láthatunk és a lőtri murván szintén balra beszáguldhatunk Sáskára, egyes szakaszokon jóval a talaj felett. 

  3. Ha még több időnk van a magházas lehajtót kihagyva ereszkedünk egy keveset és a változatosság kedvéért ismét balra fordulunk itt megtaláljuk az avasi templomromot és a tőle majd egy kilométerre levő Hertelendy kastély romjait is. A romos barangolás után hátraarc és irány lefelé a szőci idősek otthonánál érünk ki az erdőből, elfogy a murva lopakodhatunk egy keveset műúton. Ha látunk egy  jókora  elhagyatott épületet megbillenhetünk ismét csak baaalra és a főbb nyomsávot követve az erdősávnál balra tartással elérjük a hadiutat ez befut egyenesen Sáskára. Itt szabadon választott műút Tapolcáig vagy nyílegyenesen vágtázás a dűlőúton (szeretjük : ) ) a fenyvesig ott egyenesen be és lassan ismerős részre érünk csak követni kell a nyomainkat.

Szóval ajánlom reggel, délben, este  és az után is elölről, hátulról, kinek hogy tetszik.

 


 

Túra infó:

 

Túra hossza: 35 km

Nehézsége: könnyű

 

Szintemelkedés: 420m

körtúra

Szintcsökkenés: 420m

 

 

Geocaching

 

Hegyesd

Látványtár

Elfelejtett Kastély

Ember-kő

Szintrajz

Klikk a nagyításhoz

    Útvonal fájl GPX letöltése Mapsource-ba, GPS-be

 

 


 

 Térkép Opencyclemap:


 

Route 3 318 389 - powered by www.bikemap.net

 


 

Kép galéria:

 

Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
Avasi templomrom
agár-tető
agár-tető
Avasi templomrom
Avasi templomrom
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető
agár-tető

 

Facebook

User Login